Monday, March 16, 2009

Bangga Diri

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...

Tiba2,
hati ini terdetik.
Kenape air dicincang tidak putus?
Kenape ikan di laut walaupun dah berada di laut,tp time nak masak kene letak gak garam?

Subhanallah..Maha Suci Allah..

Besarnya dan Agungnya Ciptaan Mu...

Setiap kali kita solat,
Setiap kali itulah kita kene khusyuk.

Wajib ker Khusyuk?
Ader pendapat Ulamak menyatakan tidak sempurna solat tanpa khusyuk..
Kalau macam result dapat cukup makan la bahasa biase.

Analogi solat khusyk ialah seperti membeli nasi dalam kelongsong@berbungkus.
Sekiranya kita hanya solat secara zahir yakni hanya pergerakan semata2..sama lah kita pergi membeli kelongsong tapi nasi tiada..walhal niat sebenar kita nak beli nasi kan..

Memang mudah utk melafazakan khysuk.
Namun...
Mudahkah pula hendak dipraktikkan?

"kalau nak khusyuk dalam solat kita kene buang segala rasa bangga diri dalam diri kita"ujar seorang ustaz yg mengajar Kitab Musooli.

Suka untuk saya membawa satu kisah yang tidak asing lagi bagi kita semua.

Diceritakan orang pada suatu ketika dahulu terdapat seorang professor yang tersangatlah pandainya dalam hal ilmu-ilmu sains duniawi. Pada suatu hari professor tersebut teringin membuat satu kajian masyarakat di pendalaman yang tinggal di tepi sungai. Maka si professor tadi menyewa sebuah sampan untuk ke hulu sungai.

Sepanjang perjalanan memudiki sungai si professor terpesona dengan keindahan alam serta kekayaan flora dan fauna di bumi Malaysia Boleh ini. Si Professor bertanya kepada pak cik pendayung sampan ; “Apa yang pak cik tahu tentang ilmu botani ?” Lalu pak cik itu menjawab ; “entah la nak, pak cik tak sekolah.” Professor berkata lagi ; “Kalau begitu pak cik telah kehilangan 10% dari hidup pak cik kerana tak tahu ilmu botani.” Professor bertanya lagi ; “Apa yang pak cik tahu tentang zoologi ?” PAk cik itu menjawab ; “Entahlah, pak cik tak sekolah.” Professor mengulas lagi ; “Pak cik kehilangan 10% lagi dari hidup pak cik kerana tak tahu zoologi.”

Sedang professor memerhatikan flora dan fauna, si pakcik bertanya ; “Professor tahu berenang ?” Professor tu jawab ; “Tak tahu, saya tak ada masa nak belajar berenang.” Lalu pak cik itu mengulas ; “Professor akan kehilangan 100% hidup professor kerana sampan ini bocor dan kita tak sempat sampai ke tebing.”

WalLahua’lam.

No comments:

Post a Comment