Wednesday, December 28, 2011

Ku Pinang kau dengan Bismillah ....

Asslamualaikum



cukupkah dengan bismillah?

~ Daughter For Now, Wife For Future.. ~
"If you want a good wife, marry someone who has been a good daughter."

Tak salah nak mempersiapkan diri untuk jadik isteri yang solehah, tapi apa kata kita berusaha jadik anak yang solehah dulu. Sebab bak kata Brother Boona kepada para lelaki, nak dapat isteri yang baik, carilah seorang anak yang baik kepada ibubapanya. Begitulah seharusnya seorang perempuan. Nak jadik isteri yang baik, jadilah anak yang baik kepada mak ayah kita dulu. Ok?

Sekarang ni syurga kita terletak bawah kaki mak kita lagi wahai muslimah. Dan untuk lelaki, selama-lamanya syurga anda terletak bawah kaki mak anda. Tahu?

Love me or hate me, I really couldn't be bothered. because I live for Allah, not for you..:)

Wednesday, December 21, 2011

QS Ali Imran Ayat 13

Assalamualaikum..



"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik."
(QS. Ali Imran: 14)

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, sesuatu yang diingingan oleh nafsu dan nafsu juga mengajak manusia untuk menghiasi kemahuannya itu terhadap Allah sebagai cubaan atau di tangan syaitan. yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan yang bagus-bagus(kenderaan), binatang-binatang ternak berupa unta, lembu, kambing dan biri-biri dan sawah ladang. Itulah yang telah disebutkan kesenangan hidup di dunia, yang dijadikan senang-senang yang kemudian akan rosak atau fana’ dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik, yaitu surga. Dianjurkan untuk mengharapkan syurga, bukan selainnya.

Ayat ini amat memberi kesan yang mendalam kepada penyakit hati iaitu "hubbuddunya" terlalu cintakan dunia.

InsyaAllah sama-sama kita berdoa supaya diri kita dihindari daripada segala perkara yang dapat menjauhkan diri kita dari syurgaNya...

Wednesday, December 14, 2011

Noggroe Aceh Darussalam...travelog pendek jah laa..










Assalamualaikum.

Alhmdulillah..baru balik drumoh lepas bermusafir kelana ke Bumi Aceh Darussalam,Neger Serambi Mekah..

gembira.sedih.insaf.syukur.semua ungkapan rasa itu diungkapkan dengan kalimah Alhamdulillah kerana diberi kesempatan utk menziarahi tempat2 yg setiapnya menyimpan seribu satu nostalgia dan kisah2 yg dapat diambil ikhtibar.InsyaAllah.

7hb(rabu)
setelah selesai web check in on9 ngan AirAsia.com da siap print2 sume boarding pass yang mana dapat jimat rm10 daripada pegi counter check in,maka bermulalah pengembaraan.

ambik flight dari kb-kl..mujur murah time bli.
flight kb-kl 45minit.btolak kul 1145 smpai d lcct kul 12.45.selesai sume2 1 da jumpe kawan2 menunggu di Cofee Bean lcct.Syukri Sapuan dan Ustaz Ariff.

menunggu flight ke aceh.total harga tiket rm269 2 ways tmasuk Nasi Lemak Pak Nasir dan Tax2 sume :)

flight ke aceh 1jam30minit
-smpai adik kepada ustaz arif jemput.
-bermalam di rumah dak2 Malaysia di Aceh..course Syariah,Usuluddin dan Dakwah..segan plak duk ngan ustaz2 nie :)

tp ustaz2 ni cool best bereh blake.

rehat tdo sume.

diceritakan rumah yg kami diami ialah tempat pengumpulan mayat2 sewaktu GAM dan Askar
Indon bertempur sebelum Tsunami adoi....cuak gak.tp berbekalkan tawakal kepada Yang Kuasa...Alhmdulillah tiada ape2...

Hikmah sebalik Tsunami-perdamaiaan antara kedua2 belah pihak....da x merusuh dan xperang lagi...rumah yg kami diami juga ada kesan2 tsunami...dindingnya terhakis sume2..

8.12(khamis)
-pagi2 keluar dgn sume2 brg

-g check in Hotel Lading plak.sebab nk duduk dekat dgn Masjid Raya Baitur Rahman...naek labi2 dari rumah sorang kene 10k

-hotel mahal skit sbb demand dekat dgn masjid..tp ad aircond n tv sume rm90 bersamaan 250k rupiah.kongsi2 dapat 30rm sorang.ok gak.

-lepas check in kami berjalan2 pusing banda aceh mencari sume2 kesan2 tsunami bersedekah kepada yg memerlukan..kalau kesini baeknya kita sedekahkan bnyk2 skit sebab ramai org2 miskin anak2 yatim.tambah2 lagi time ni bulan muharram..:) alhmdulillah.

-berjalan2.satu persatu.penat utk letak gmbar tp.saya da buat video utk kumpul sume gmbar2 tu.nt tengok yer kat bawah ni. :) jalan2 kaki ke makam iskandar muda,museum aceh.rumoh aceh.museum tsunami.

-penat berjalan kami wat keputusan utk anek tuktuk @ bechak di sana ya...utk pergi ke tempat2 yg berjauhan dari banda...ke tmpat kapal apung..kapal atas rumah.makam sirom.pelabuhan ulele.dll balik smula ke bndar.
sungguh tersentuh hati melihat tinggalan2 tsunami dan mendengar cerita2 org aceh.kalau jumpe mesti sy bertanya tentang waktu tsunami.diorang memang suke bercerita...
pusing2 smpai petang...


video

balik.
mandi2 bersiap utk solat jamak taakhir di masjid raya.sempat dgr kuliah maghrib disana..alhmdulillah...kalau ke sana eloknya setiap masjid yg diziarahi sunat utk kita solat tahiyyatul masjid..sungguh bnyk masjid disana ya....penuh..mcm2,besar2 dan cantik2..sumnbangan dari sleuruh dunia..smpai negara bukan islam pun ad wat sumbangan masjid di sana..pergh perform.bagus2.
-balik dari masjid.lewati banda aceh waktu mlm.then mkn pecal lele @ nasi ikan keli :) nyum2.
-balik ke bilik tdo dengan nyenyak dalam kesjukan...

9/12(jumaat)
bgn pagi2

siap2 solat sume2

pagi jumaat

pusing2 Pasar Atjeh melihat suasana pasar pagi disitu.:)

Breakfast + lunch terus di warong pak agus..subhnallah baek bangat seyh pak agus ni...bnyk jasa beliau kpd ktorang kat sane. dihantar kesane kesini tnpa bayaran..makanan dibelanja nya..xlain xbukan die bgtau hnya kerana sebelum ni die pernah ke Malaysia juga backpacking..then smpai di Malaysia die jumpe seorang yg x dikenali lalu ditolong hntar kesitu kesini sume2..kiranya ingin membalas jasa hamba Allah di Malaysia tu kepada kami.... hikmahnya..buat baik akan dibalas baik...so sentiasala buat2 baik yer :)

-solat jumaat di Masjid Raya.khutbah yg mantap.xpakai teks pun..best...

then petang chck out.hotel.ambik labi2 balik ke rumah pljr Malaysia di Blang Krueng.baek2 sungguh ustaz2 nie. :)
lepak disana...mlm makan bakso istora tersohor juga bakso ni sedap sengat :)

then maen futsal duhhhhh..motor naek bertiga.skali habes minyak tengah gelap adoi cuak..tong2..alhmdulillah xder paper tolak2 isi minyak kedai tepi jln..jgn bimbang bnyk jer kedai2 kecik jual minyak...nice...harga lebih kurang di sini..200k rupiah...lebih kurang RM60-70 pastu sewa kasut hanay 30sen sepasang mknenye 1k rupiah..bawak stokin dehhh...
penat balik tido rehat2..

-esoknye nak pergi snorkeling di pulau sabang :)

10/12(sabtu)
-bgn pagi2

-bersiap2 naek tut2 ke banda

-Pak Agus jemput kami dibelanjanya makan nasi Gurih @ nasi lemak kalau kat sini...then beliau hntar ke pelabuhan Uleee Lhue..untuk ke pulau sabang..antara pulau tercantik didunia..coral2 dan ikan2 yg cantik...kalau ad rezeki bleh jumpe shark n dolphin dll hehe

-ambik ferry lambat 17k.kalau ferry cepat 55k utk menikmati pemandangan perjalanan dan economy ambikla ferry lmbt :)

-smpai sane d pelabuhan balohan dalam 1jam 30 minit....naek kijang@toyota unser untuk ke tmpat menginap kiranya2 di Pantai Iboih...so demand2 deal2 utk ke sana dalam 120k sorang,..pergh mahal2..dikatakan rezeki dan langkah kanan alhmdulillah,bersama dalam kijang ialah pak khairul,pak karya dan pak xingat nama,borak2 nk pegi "Nil kilometer indonesia" terlintas nk pegi juga...so borak2 pak khairul ckp jom ikut skali byr 50k utk 2 org jer..so xyah byr yang 120 k sorang tuuww alhmdulillah thanks pak...berkebetulan dan rezeki juga,abg kepada pak khairul ajak makan di rumahnya pula...rezeki jangan ditolak...dapat makan masakan asli dari pulau sabang..ayam tangkap sendiri @ ayam kmpung..kari ikan.kueh sabang dan lain2.rezeki2. :) alhmdulillah...

-the siap2 makan gerak ke nil kilometer..bnyk monyet.jalan pergh..cantik berbukit bukau jalan sempit hujan dll.cabaran2..pemandu style..dekat sejam juga perjalanan..balik dari situ terus ke Pantai Iboih cantik.terus snorkeling.sewa alatan 40k sehari.chalet 70k semalaman...canteeekk..
mkn meggi jer save budget masak sediri..:)
-malam gerhana bulan.cantek subhanallah..Solat Sunat la bro.

-tdo penat..tp agak down pabila dalam feri tu ada mkcik2 duk citer sal kutilanak hantu kacau di pulau ni..susah gak nk tdo.tapi tawakkal bace doa sume tdo dengan nyenyaknyeee.. :)

11/12(ahad) masih di pulau sabang
-snorkeling lagi walau hujan.
breakfast makan pancake@lempenggg 10k + kopi aceh 2k
-snorkelling kene obor2 down..gatal weyhh...
kejap jah snorkel.pastu disebabkan ferry ke banda aceh kul 2 kitorang bertolak awal skit dalam jam 1230 naek moto bersabung nyawa hujan2 sejuk xder helmet menyusuri bukit2 jalan2 licin disini..bismillah alhmdulillah semua ok..cuak gak.
smpai sana xsempat nk beli kueh sabang.ferry da nk gerak.haha..seb baek x kene tinggal.agak selsema skit time ni naek mtor hujan sejuk.naek ferry dibuai ombak rindu yg kuat adoi.
-tdo lam ferry.sampai2 dipelabuhan bnda aceh.Pak Agus jemput dan terus dihantar ke Blang Krueng..baek sungguh..tq2..
-penat2.tdo2.

12/12 (isnin)
da hari last d bnda aceh.
pakai kain pelikat jer g round2 kampung utk sarapan.mkn kueh2 aceh.best jgk laa xleh lawe kelate nyer kuehh hehehe

-xbalik lagi sebab flight kul 545..so kitorang pergi round utk beli ole2 dari Aceh utk dibawa balik ke rumah dan rumah sa.
-beli la kopi2,keychain,baju2,batik2,kueh2 bnyk gak habes special utk classmate pun ader.hehe :)
-then jahit sandel disana murah aje 12k...RM4 kemas skali jahitan :p
-kul 330 lepas lunch ngan dak2 ni d rumah.ambik bechak ke airport@bandara.kene bayar donasi 5k dan cukai pelepasan 100k wajib di airport.haha.boleh tahan..alhamdulilah naek flight kul 6.jumpe ustaz zul ASiS.seluas2 dunia disini juga diketemukan.alhamdulillah.nostalgia2.
-smpai d lcct kul 830 (tmbah 1jam dari indo) dijemput oleh muaz said kawan d mktab.kebetulan disana.disambut baek oleh family nya... :) thanks muaz.hensem macho.
-tdo

13/12(selasa)
-berbekalkan GPS haha.
-pusing2 shah alam. :) alhmdulillah ziarah2 sedare mare.insyaAllah.
-hntar syuk naek ktm d padang jawa utk jumpe ayahnya dan kawannye,berpisah kami disini syuk. huhu :(
-mlm naek bas balik kelate .

alhmdulillah sume slamat dan bereh blako...

taun depan nk kemana plak yer....adoi..simpan duit laa plak utk langkah kehidupan. :)

Wednesday, December 07, 2011

esok.perjalanan.




assalamualaikum...

insyaAllah esok (7hb Disember 2011 bersamaan 11 muharram ) bermulalah sebuah perjalanan mencari segala yang ada di negeri Aceh Darussalam @ Negeri Serambi Mekah same macam di Kelate DN...

doakan sgalnya slmt dan lancar blako2..

insyaAllah akan melawat tmpat2 yg menarik dan tmpat pondok2 utk disurvey mane tau nk g blajar sini jap kan...erm...akan ke toko2 buku utk membeli kitab2 yg akan ditempah. :) insyaAllah.

Saturday, December 03, 2011

HASRAT KYUEM 2011


Alhamdulillah..selesai sudah program Hasrat iaitu Himpunan Anak SOleh dan Remaja Taqwa anak2 staff KYUEM...jadi fasi bidang terjun.Alhmdulillah bereh blako...

banyak kenangan2 di KYUEM termuncul kembali...walaupun xder stdnt tapi ingatn terngiang2..

g dining hall teringat makan western :p
g padang teringat maen bola
g MPH teringat mcm2
g surau pergh..teringat bnyk lagi perkara
g Great Hall (down) tgk examination department lagi la down..hehe

tp xper smua yg terjadi ad hikmah nye :)


memang payoh laa jage budak2 kecik nie.

jazakallah kepada smua yg terlibat.
Staff2 KYUEM
Fasilitator2

Saudara
Badruddin
Tuan Ariff
Syukri Sapuan
Akmal Amri

Saudari
Zaidatul
Ainol
Hamidah
Husna
Akma
bleh tgk2 gmbar kat sini :)