Wednesday, December 28, 2011

Ku Pinang kau dengan Bismillah ....

Asslamualaikum



cukupkah dengan bismillah?

~ Daughter For Now, Wife For Future.. ~
"If you want a good wife, marry someone who has been a good daughter."

Tak salah nak mempersiapkan diri untuk jadik isteri yang solehah, tapi apa kata kita berusaha jadik anak yang solehah dulu. Sebab bak kata Brother Boona kepada para lelaki, nak dapat isteri yang baik, carilah seorang anak yang baik kepada ibubapanya. Begitulah seharusnya seorang perempuan. Nak jadik isteri yang baik, jadilah anak yang baik kepada mak ayah kita dulu. Ok?

Sekarang ni syurga kita terletak bawah kaki mak kita lagi wahai muslimah. Dan untuk lelaki, selama-lamanya syurga anda terletak bawah kaki mak anda. Tahu?

Love me or hate me, I really couldn't be bothered. because I live for Allah, not for you..:)

Wednesday, December 21, 2011

QS Ali Imran Ayat 13

Assalamualaikum..



"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik."
(QS. Ali Imran: 14)

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, sesuatu yang diingingan oleh nafsu dan nafsu juga mengajak manusia untuk menghiasi kemahuannya itu terhadap Allah sebagai cubaan atau di tangan syaitan. yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan yang bagus-bagus(kenderaan), binatang-binatang ternak berupa unta, lembu, kambing dan biri-biri dan sawah ladang. Itulah yang telah disebutkan kesenangan hidup di dunia, yang dijadikan senang-senang yang kemudian akan rosak atau fana’ dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik, yaitu surga. Dianjurkan untuk mengharapkan syurga, bukan selainnya.

Ayat ini amat memberi kesan yang mendalam kepada penyakit hati iaitu "hubbuddunya" terlalu cintakan dunia.

InsyaAllah sama-sama kita berdoa supaya diri kita dihindari daripada segala perkara yang dapat menjauhkan diri kita dari syurgaNya...

Wednesday, December 14, 2011

Noggroe Aceh Darussalam...travelog pendek jah laa..










Assalamualaikum.

Alhmdulillah..baru balik drumoh lepas bermusafir kelana ke Bumi Aceh Darussalam,Neger Serambi Mekah..

gembira.sedih.insaf.syukur.semua ungkapan rasa itu diungkapkan dengan kalimah Alhamdulillah kerana diberi kesempatan utk menziarahi tempat2 yg setiapnya menyimpan seribu satu nostalgia dan kisah2 yg dapat diambil ikhtibar.InsyaAllah.

7hb(rabu)
setelah selesai web check in on9 ngan AirAsia.com da siap print2 sume boarding pass yang mana dapat jimat rm10 daripada pegi counter check in,maka bermulalah pengembaraan.

ambik flight dari kb-kl..mujur murah time bli.
flight kb-kl 45minit.btolak kul 1145 smpai d lcct kul 12.45.selesai sume2 1 da jumpe kawan2 menunggu di Cofee Bean lcct.Syukri Sapuan dan Ustaz Ariff.

menunggu flight ke aceh.total harga tiket rm269 2 ways tmasuk Nasi Lemak Pak Nasir dan Tax2 sume :)

flight ke aceh 1jam30minit
-smpai adik kepada ustaz arif jemput.
-bermalam di rumah dak2 Malaysia di Aceh..course Syariah,Usuluddin dan Dakwah..segan plak duk ngan ustaz2 nie :)

tp ustaz2 ni cool best bereh blake.

rehat tdo sume.

diceritakan rumah yg kami diami ialah tempat pengumpulan mayat2 sewaktu GAM dan Askar
Indon bertempur sebelum Tsunami adoi....cuak gak.tp berbekalkan tawakal kepada Yang Kuasa...Alhmdulillah tiada ape2...

Hikmah sebalik Tsunami-perdamaiaan antara kedua2 belah pihak....da x merusuh dan xperang lagi...rumah yg kami diami juga ada kesan2 tsunami...dindingnya terhakis sume2..

8.12(khamis)
-pagi2 keluar dgn sume2 brg

-g check in Hotel Lading plak.sebab nk duduk dekat dgn Masjid Raya Baitur Rahman...naek labi2 dari rumah sorang kene 10k

-hotel mahal skit sbb demand dekat dgn masjid..tp ad aircond n tv sume rm90 bersamaan 250k rupiah.kongsi2 dapat 30rm sorang.ok gak.

-lepas check in kami berjalan2 pusing banda aceh mencari sume2 kesan2 tsunami bersedekah kepada yg memerlukan..kalau kesini baeknya kita sedekahkan bnyk2 skit sebab ramai org2 miskin anak2 yatim.tambah2 lagi time ni bulan muharram..:) alhmdulillah.

-berjalan2.satu persatu.penat utk letak gmbar tp.saya da buat video utk kumpul sume gmbar2 tu.nt tengok yer kat bawah ni. :) jalan2 kaki ke makam iskandar muda,museum aceh.rumoh aceh.museum tsunami.

-penat berjalan kami wat keputusan utk anek tuktuk @ bechak di sana ya...utk pergi ke tempat2 yg berjauhan dari banda...ke tmpat kapal apung..kapal atas rumah.makam sirom.pelabuhan ulele.dll balik smula ke bndar.
sungguh tersentuh hati melihat tinggalan2 tsunami dan mendengar cerita2 org aceh.kalau jumpe mesti sy bertanya tentang waktu tsunami.diorang memang suke bercerita...
pusing2 smpai petang...


video

balik.
mandi2 bersiap utk solat jamak taakhir di masjid raya.sempat dgr kuliah maghrib disana..alhmdulillah...kalau ke sana eloknya setiap masjid yg diziarahi sunat utk kita solat tahiyyatul masjid..sungguh bnyk masjid disana ya....penuh..mcm2,besar2 dan cantik2..sumnbangan dari sleuruh dunia..smpai negara bukan islam pun ad wat sumbangan masjid di sana..pergh perform.bagus2.
-balik dari masjid.lewati banda aceh waktu mlm.then mkn pecal lele @ nasi ikan keli :) nyum2.
-balik ke bilik tdo dengan nyenyak dalam kesjukan...

9/12(jumaat)
bgn pagi2

siap2 solat sume2

pagi jumaat

pusing2 Pasar Atjeh melihat suasana pasar pagi disitu.:)

Breakfast + lunch terus di warong pak agus..subhnallah baek bangat seyh pak agus ni...bnyk jasa beliau kpd ktorang kat sane. dihantar kesane kesini tnpa bayaran..makanan dibelanja nya..xlain xbukan die bgtau hnya kerana sebelum ni die pernah ke Malaysia juga backpacking..then smpai di Malaysia die jumpe seorang yg x dikenali lalu ditolong hntar kesitu kesini sume2..kiranya ingin membalas jasa hamba Allah di Malaysia tu kepada kami.... hikmahnya..buat baik akan dibalas baik...so sentiasala buat2 baik yer :)

-solat jumaat di Masjid Raya.khutbah yg mantap.xpakai teks pun..best...

then petang chck out.hotel.ambik labi2 balik ke rumah pljr Malaysia di Blang Krueng.baek2 sungguh ustaz2 nie. :)
lepak disana...mlm makan bakso istora tersohor juga bakso ni sedap sengat :)

then maen futsal duhhhhh..motor naek bertiga.skali habes minyak tengah gelap adoi cuak..tong2..alhmdulillah xder paper tolak2 isi minyak kedai tepi jln..jgn bimbang bnyk jer kedai2 kecik jual minyak...nice...harga lebih kurang di sini..200k rupiah...lebih kurang RM60-70 pastu sewa kasut hanay 30sen sepasang mknenye 1k rupiah..bawak stokin dehhh...
penat balik tido rehat2..

-esoknye nak pergi snorkeling di pulau sabang :)

10/12(sabtu)
-bgn pagi2

-bersiap2 naek tut2 ke banda

-Pak Agus jemput kami dibelanjanya makan nasi Gurih @ nasi lemak kalau kat sini...then beliau hntar ke pelabuhan Uleee Lhue..untuk ke pulau sabang..antara pulau tercantik didunia..coral2 dan ikan2 yg cantik...kalau ad rezeki bleh jumpe shark n dolphin dll hehe

-ambik ferry lambat 17k.kalau ferry cepat 55k utk menikmati pemandangan perjalanan dan economy ambikla ferry lmbt :)

-smpai sane d pelabuhan balohan dalam 1jam 30 minit....naek kijang@toyota unser untuk ke tmpat menginap kiranya2 di Pantai Iboih...so demand2 deal2 utk ke sana dalam 120k sorang,..pergh mahal2..dikatakan rezeki dan langkah kanan alhmdulillah,bersama dalam kijang ialah pak khairul,pak karya dan pak xingat nama,borak2 nk pegi "Nil kilometer indonesia" terlintas nk pegi juga...so borak2 pak khairul ckp jom ikut skali byr 50k utk 2 org jer..so xyah byr yang 120 k sorang tuuww alhmdulillah thanks pak...berkebetulan dan rezeki juga,abg kepada pak khairul ajak makan di rumahnya pula...rezeki jangan ditolak...dapat makan masakan asli dari pulau sabang..ayam tangkap sendiri @ ayam kmpung..kari ikan.kueh sabang dan lain2.rezeki2. :) alhmdulillah...

-the siap2 makan gerak ke nil kilometer..bnyk monyet.jalan pergh..cantik berbukit bukau jalan sempit hujan dll.cabaran2..pemandu style..dekat sejam juga perjalanan..balik dari situ terus ke Pantai Iboih cantik.terus snorkeling.sewa alatan 40k sehari.chalet 70k semalaman...canteeekk..
mkn meggi jer save budget masak sediri..:)
-malam gerhana bulan.cantek subhanallah..Solat Sunat la bro.

-tdo penat..tp agak down pabila dalam feri tu ada mkcik2 duk citer sal kutilanak hantu kacau di pulau ni..susah gak nk tdo.tapi tawakkal bace doa sume tdo dengan nyenyaknyeee.. :)

11/12(ahad) masih di pulau sabang
-snorkeling lagi walau hujan.
breakfast makan pancake@lempenggg 10k + kopi aceh 2k
-snorkelling kene obor2 down..gatal weyhh...
kejap jah snorkel.pastu disebabkan ferry ke banda aceh kul 2 kitorang bertolak awal skit dalam jam 1230 naek moto bersabung nyawa hujan2 sejuk xder helmet menyusuri bukit2 jalan2 licin disini..bismillah alhmdulillah semua ok..cuak gak.
smpai sana xsempat nk beli kueh sabang.ferry da nk gerak.haha..seb baek x kene tinggal.agak selsema skit time ni naek mtor hujan sejuk.naek ferry dibuai ombak rindu yg kuat adoi.
-tdo lam ferry.sampai2 dipelabuhan bnda aceh.Pak Agus jemput dan terus dihantar ke Blang Krueng..baek sungguh..tq2..
-penat2.tdo2.

12/12 (isnin)
da hari last d bnda aceh.
pakai kain pelikat jer g round2 kampung utk sarapan.mkn kueh2 aceh.best jgk laa xleh lawe kelate nyer kuehh hehehe

-xbalik lagi sebab flight kul 545..so kitorang pergi round utk beli ole2 dari Aceh utk dibawa balik ke rumah dan rumah sa.
-beli la kopi2,keychain,baju2,batik2,kueh2 bnyk gak habes special utk classmate pun ader.hehe :)
-then jahit sandel disana murah aje 12k...RM4 kemas skali jahitan :p
-kul 330 lepas lunch ngan dak2 ni d rumah.ambik bechak ke airport@bandara.kene bayar donasi 5k dan cukai pelepasan 100k wajib di airport.haha.boleh tahan..alhamdulilah naek flight kul 6.jumpe ustaz zul ASiS.seluas2 dunia disini juga diketemukan.alhamdulillah.nostalgia2.
-smpai d lcct kul 830 (tmbah 1jam dari indo) dijemput oleh muaz said kawan d mktab.kebetulan disana.disambut baek oleh family nya... :) thanks muaz.hensem macho.
-tdo

13/12(selasa)
-berbekalkan GPS haha.
-pusing2 shah alam. :) alhmdulillah ziarah2 sedare mare.insyaAllah.
-hntar syuk naek ktm d padang jawa utk jumpe ayahnya dan kawannye,berpisah kami disini syuk. huhu :(
-mlm naek bas balik kelate .

alhmdulillah sume slamat dan bereh blako...

taun depan nk kemana plak yer....adoi..simpan duit laa plak utk langkah kehidupan. :)

Wednesday, December 07, 2011

esok.perjalanan.




assalamualaikum...

insyaAllah esok (7hb Disember 2011 bersamaan 11 muharram ) bermulalah sebuah perjalanan mencari segala yang ada di negeri Aceh Darussalam @ Negeri Serambi Mekah same macam di Kelate DN...

doakan sgalnya slmt dan lancar blako2..

insyaAllah akan melawat tmpat2 yg menarik dan tmpat pondok2 utk disurvey mane tau nk g blajar sini jap kan...erm...akan ke toko2 buku utk membeli kitab2 yg akan ditempah. :) insyaAllah.

Saturday, December 03, 2011

HASRAT KYUEM 2011


Alhamdulillah..selesai sudah program Hasrat iaitu Himpunan Anak SOleh dan Remaja Taqwa anak2 staff KYUEM...jadi fasi bidang terjun.Alhmdulillah bereh blako...

banyak kenangan2 di KYUEM termuncul kembali...walaupun xder stdnt tapi ingatn terngiang2..

g dining hall teringat makan western :p
g padang teringat maen bola
g MPH teringat mcm2
g surau pergh..teringat bnyk lagi perkara
g Great Hall (down) tgk examination department lagi la down..hehe

tp xper smua yg terjadi ad hikmah nye :)


memang payoh laa jage budak2 kecik nie.

jazakallah kepada smua yg terlibat.
Staff2 KYUEM
Fasilitator2

Saudara
Badruddin
Tuan Ariff
Syukri Sapuan
Akmal Amri

Saudari
Zaidatul
Ainol
Hamidah
Husna
Akma
bleh tgk2 gmbar kat sini :)

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H

Takziah Junior ku

salam.

Takziah kepada Junior ku Allayarham KAmal Hadi ROsli.ASIS batch 5..juga AJK ASiS Islamic Council..sempat memberi sedikit tunjuk ajar dan berkongsi idea bersama..

Allah.

Meninggal Dunia tgh malam 24/11/2011 Mlam Jumaat..cantik harinya..masih muda sekitar 20-an....Al-Fatihah Semoga Roh Beliau ditempatkan bersama org2 beriman dan beramal soleh..


sungguh istiqamah dan mujahadah orgnyer...meninggal disebabkan masalah kesihatan.(sumber bgtau masalah jantung).

Mati Tidak Mengenal Usia

Peringatan untuk diri sendiri.
tambah amal.
muhasabah diri.
sentiasa ingat Allah setiap masa.jgn leka n lalai...


Tuesday, November 22, 2011

Ganah Rima Malaya

Assalamualaikum.
alhmdulillah cuti leni.
cuti samo mace cuti skoloh. sukonyo weyh..pahni nt kijo mesti sedak lagii..dapat gaji.cuti pun bnyk.buleh travel..kalu dan nikoh gak bleh travel nge bini adoiiii sedak ssero...kos meningkat.tp pakat2 kongsi laa ngan bini..ke guane ore kito tu? hehe..isyaAllah laa pakat2 doa dih...InsyaAllah 7-12 disember nie nok g aceh bersama syukri sapuan ranjau dunia :). nnt akan di update cerita2 sal aceh.mitok2 la x uje lebat sgt ddenu.

smlm tgk bola.
pergh.
gedebar kakloh adik kakok weyh.
mulo2 keno sbutir minit ke 5.
pahtu nyo tanduk ko asrar minit 33...sambung2 smpai ET.habes pun xser sumbak..kalu nk kiro goal offside pun jadi 2-2.haha...APEX terbaek la kelate kito tuu....hahaha no semngat country-ian.haha....

TAHNIAH buat RIma Malay Kemah Keming.....
bkpo la indon x hormat lagu kito..xkesoh laa jange time ore bang pun duk pasang vuvuzela meme natang ar sek tuuu.. :)

Bereh blako...

gud lux all de bez blako.
t8 care..



Saturday, November 12, 2011

Maka bahase gganu la pulop

Assalamualaikum dan selamat sejahtera blake2.
Memandangkan leni ambo blajar d besut....suke utk ambe berkongsi la serbe sedikit dialek2 gganu hok ambe kopi n teh dari blog ore laen...dalam kelas ambo pun ade gok hok ccakak gganu pekattt...tringat ko saeng lame d KYUEM duluuu name die pun ader g blakang .....IzXXnG haha...:) dio bijok d UK leni...hehe. Selamat Blajor..

Leni musim exam doa2 kan sume ok2 blake deh. :) Gud Lux and All de Bez llake.

All Iz Well


1. Guaner Gamok = Apa khabar

2. ape ke jadah = apa hal

3. ayor dok ayor gok = ia tidak / sesungguhnya

4. atu = hantu

5. atur kecing = sssshhh ssshh!!! supaya bayi kencing

6. apah nyor = hampas kelapa

7. anguh letong = sangat hangus

8. agah/beragah = org kecik jenis berani

9. air geh tujuh yu-pi = air 7UP(kole beghang)

10. air tuak = air nira

11. amok reng = malas nak tolong

12. air chor = air basuhan bertakung dari dapur

13. bata golek = boaster/bantal peluk

14. bronok = sejenis kuih yg diperbuat drpd sagu

15. bepang = sejenis kuih yg diperbuat drpd beras pulut

16. boloq woq = serabut

17. bak = ayah

18. bobok = gelembung udara dlm air

19. royak = beritahu

20. bollo?k = penuh sesak

21. bahang = pukul/belasah

22. bapok gong = sangat besar

23. botok licing = botak licin (rambut)

24. beso jereguk = besar

25. beghak nanang = sangat berat

26. bluahh = comot

27. beratah = banyak

28. beliung = pepatung

29. bising bangor = sangat bising

30. beso jalor = sudah besar

31. beng ikang = van@lori yg bawa ikan

32. bholay = tidur

33. be?rong = lalat,nyamuk yg ramai berterbangan

34. buruk leppok = buruk sangat

35. busuk kohong = sangat busuk e.g mung ketok busuk kohong (kau kentut sangat busuk)

36. busuk kohong = sangat busuk

37. ba bay = degil bodo do’oh lalu = bodo lebih/benak

38. bur*t = far*j

39. bewok = biawak

40. biru heran = biru lebam-lebam

41. buah semeta = manggis

42. bera = sedih nak menangis

43. baruh = sawah

44. baki = bekas utk meletak sesuatu benda

45. buah pe?lang = buah pauh (Kelantan), buah mempelam

46. buah setial = buah kecapi

47. buah tai = buah kelapa laut

48. berahi = suka e.g aku berahi makang kerpok lekor (aku suka makan keropok lekor)

49. bekeng = garang/bengis

50. bojjeng = gunting rambut/menyikat rambut

51. bhiang = binatang mengawan e.g lembu bhiang.

52. berambei = bergantungan

53. bicuk = benjol e.g pala aku bicuk teratuk tadi (kepala aku benjol terhantuk tadi)

54. culah = degil

55. cong = tipu/bohong

56. cekik = cubit

57. cetong = tin susu

58. cokeh = tuas

59. che = mak

60. ceroh nerang = sangat terang

61. cakner = prihatin/ambik berat

62. comel lote = comel yg amat

63. cerelong = merenung dgn mata yg besar dan tajam

64. colok = mancis, gesek (Kelantan)

65. cakkerek = cengkerik

66. dokdang = tak sempat

67. dok ngepong = tidak pandai buat sesuatu

68. doktong = suka merayau-rayau

69. dok = bukan

70. dian = lilin

71. dudok cacang = berdiri

72. dhian = duduk dekat unggun api

73. dok oh lalu = terlalu over

74. dok rok meppeh = tak larat

75. dho?nik = mengejek-ngejek

76. dok tahu starang baroh = tak tahu pun lansung

77. dok dulli = tak hirau

78. du du senung = mentadak-mentadu

79. decung = sangat laju

80. denir pey = sangat becak berlumpur

81. derohong = bunyi bising yang kuat

82. dek pong = sebabnya/kerananya

83. dinung = disana

84. dondeng = ******

85. dok seker = tanpa disangka

86. dedok = sekam padi

87. dhoket = tercacak

88. erek = heret

89. enjjal = terajang/sepak

90. embeng = banyak

91. echir = tabur

92. glising = merekah

93. gelak kattok = gelap gelita

94. geddik = sama spt nginding?nak sesuatu drp orang tanpa dijemput/undang

95. gege = bising

96. gemuk debbok = gemuk sangat

97. gugha bewok = gurauan yg menyebabkan pegaduhan

98. gong = sombong, tanah tinggi, gong

99. gong = gong alat muzik

100. gembik = lebeh kurang bwh ah nk berdua2an je

101. gi selalu = pergi sekarang

102. guling bating = jatuh bergolek

103. galir = loose

104. gelap guguk = gelap gelita

105. gu?ling = terlentang rehat sebelum tidur

106. gogeh = bergoyang

107. gharik = maghrib

108. gohek = pandu

109. gustang = undur

110. gombeng = berkucup/berasmara

111. getok = jambatan

112. ghagal = meraba

113. gelap mata = pitam

114. ghumber = mengepam cecair dgn alat manual

115. ija naung = hijau pekat

116. itang lettung = tersangatlaa hitamnya

117. itam lo?tong = tersangat hitam

118. itam leggam = tersangat itam

119. ising = gila

120. ikang aye = ikan tongkol

121. ikang kerah ekor = ikan cencaru

122. ikan sekilar (org Trg) = ikan ka?ring (org kelantan)/ikan pelaga

123. ikan tebakul = ikan belacak

124. itik sekati = itik jawa

125. itik gembor = itik air

126. itik baghal = itik sekati + itik gembor bila besar jadi itik baghal (ia mengeram telur)

127. igak = tangkap

128. jeretoh = tidur

129. jelira = menyerap/meresapi e.g sejuknya air jelira (rasai) keseluruh badan

130. jangok = berhias diri

131. jenuh = puas

132. jenggi = badi

133. jelebab = jatuh tertiarap

134. jabir/supik/plastik ghok-ghak = plastic bag je padahal

135. jauh sayut = teramatlah jauhnye

136. joong = mendung/redup

137. jebeng = jambang

138. jogher = tukang ampu

139. kepeh blepeng = kempis sangat

140. kedarah = makan dgn pelahap

141. koghok keghing goh = tengkorak yg sudah kering

142. kelecak baghak = terpelanting

143. kerek tlage = konkrit perigi

144. kopey = tidak berupaya

145. kenghir = tidak berupaya

146. kelong = baling

147. kelepek = curi e.g basikal aku kena kelepek

148. koman spanar = tidak berwibawa

149. kerek = acap kali

150. ketek (dok ketek) = senyap dan takut

151. ketik nyamuk = digigit nyamuk

152. ke?kok/kepouk = ketuk kepala dgn ruas jari

153. kalu = jikalau

154. khouh = terperap busuk/hapak

155. kuih badak = macam donut tapi drp ubi keledek

156. kupik = kedekut

157. kutil = cubit-cubitan

158. Kembit = mengada-ngada

159. Karang = lain waktu pada hari yg sama

160. Kekgi = sebentar lagi

161. Khabor = beritahu

162. ka?bur = kumbang

163. katok = pukul

164. kelotong nyor = kelapa kering jatuh ditebuk tupai

165. kohor-kohor = perlahan-lahan

166. ke?jong = berkas dgn paksa

167. kopek = tetek

168. keta tambang = teksi

169. koyok nyor = kupas kelapa

170. koyok = carik

171. kecik tuik = sangat kecil

172. kecik pereh = sangat kecil

173. kuning siyor = sangat kuning

174. kemosa = kuih macam karipap inti ikan

175. kuba balo = kerbau yg ada wana pink

176. kheloqq = malu/takut

177. kuruh kering = sangat kurus

178. kuruh kekek = sangat kurus

179. kecok = jln terhincut2

180. kona leper = corner lipat

181. kelecak = terpelanting

182. kattok wong = katak

183. ketor geggor = terketar smp bergegar

184. koghok = tengkorak

185. kena kekoh = kena gigit

186. kelepek = kena curi

187. khapoh = selerak

188. kehek = muntahkan semula

189. kijjer kelaut = kerja nelayan

190. kerah ketong = sangat keras

191. kerah kejong = sangat keras

192. kecek = tipu/bohong

193. khucuk = lari laju sebab takut

194. kesek = mata rosak sebelah /lampu rosak sebelah

195. lembek = tilam

196. lari kucuk = lari laju takut

197. lembbek lolltek = sangat lembik

198. lenyeng = terkulai

199. licing mayor = permukaan sangat bersih dan halus

200. lari cedah = lari laju

201. lecah = becak

202. lu?arr = diluar

203. luar lu?ar = seluar diluar

204. lambur = tangga rumah yg lebar boleh duduk sembang

205. lassor = beranda

206. lellning = sekarang ini

207. lapo perut = lapar

208. letihsang = sangat letih

209. lepe = cuai

210. lugar = perut kosong rasa sebu.

211. Medik = kedekut

212. ma?rin = semalam

213. mutor kelaut = bot nelayan

214. meroh merang = merah sangat

215. mu?sang = bengis

216. ma?nah = banas baran

217. memang dok arr = memang tak ar!

218. musing ligat = berpusing-pusing

219. musing ketang = berpusing-pusing

220. manih leting = sangat manis

221. makang kkucing = dimakan kucing

222. brekmok = makian bur*t mak (censored)

223. musing ketang = tercari-cari merata-rata

224. maknga = dok prihatin

225. meppeh = tak larat

226. masing pekkok = teramat masin!

227. masing re?bing = sangat masin

228. meceh = pemetik api

229. may = heroin (dlm filem)

230. main tor = main sembunyi ? police sentry

231. meroh nyala = sangat merah

232. nakuk paik = penakut yg amat

233. noneng = bergayut

234. nu?suk = sembunyi

235. ngerek = selalu bwk awek kot?

236. ngigar ekor = tercari-cari

237. ne?ting = melompat

238. nyor komeng = kelapa tiada isi yg ringan

239. ngoyang = meroyan

240. nginding/ngendeng = harap pemberian orang

241. netel = meghampiri orang dgn perlahan-lahan

242. netang = terlentang

243. ne?tang = tergalang

244. nyong nyong = mendatangi terus dgn selamba

245. nyekik = menyampah

246. nyuruk = menyorok/bersembunyi

247. nyakit nyamang = tidak bersangkut paut

248. nyeh-nyeh = mengada-ngada

249. nisang = gula melaka

250. nebeng ngoh = ter over

251. nebeng = berusaha sungguh-sungguh

252. nipih nhayang = sangat nipis

253. nhayang = terbang

254. ngatuk mate = ngantuk

255. ngu bu ngabang = panik/keadaan bercelaru

256. ngongek = bergoyang

257. nyaknyer = kesian

258. na?sang = malas

259. ngita = mengintai

260. nibbang = bersetu**h

261. nawo?k = tipu

262. ne?cek = gelupas

263. orang muda = hero (dlm filem)

264. ogeh = mengoncang tiang/pokok

265. pucak kesi = pucat lesi

266. pik = far*j

267. pehel = cubit-cubitan

268. *kuih tat* = tapak/bawah

269. patoh riok = patah

270. pendek kettok = pendek ah

271. panah ketik = rasa sangat panas

272. panas dering = hari tersangat panas

273. panahsang = panas yg teramat sangat

274. panjang jenggong = sangat panjang

275. piyung = penyu

276. piyat = pukul dgn rotan, lidi atau ranting

277. Pohu = rapuh

278. Putih leput = sangat putih/melepak

279. Phuing = terdedah

280. Piyer = siapa

281. Pok = tin susu tuu

282. Perap = tak bergerak

283. Perok = kesuntukan

284. Peleting = straw

285. pelekong = baling

286. punoh jahnan = rosak

287. paik nepang = pahit yg amat2

288. patoh riok = patah banyak

289. pekat likat = pekat ah

290. peteh = sekat kaki dgn kaki agar jatuh

291. pughah hangik = hampeh gila

292. pender = apa benda/apa hal

293. puahsang = boring

294. pelawok = tipu/bohong

295. penuh rumbu = penuh sampai melimpah

296. penuh nembok = penuh sampai melimpah

297. *daki* = kemaluan wanita

298. pitih = wang

299. pelohong = terbuka

300. phirah = sengkenit

301. ranggoh = makan dgn pelahap (bahasa kasar)

302. rokok cap unta na = rokok camel dialek koleberang’s)

303. ringang lepung = sangat ringan

304. renjong = tinggi/kaki panjang

305. re?muk = banyak dan halus

306. rhobok = almari

307. siyek = mengoyak

308. sigung = pukul dgn siku (menyingung)

309. skekk = sedikit

310. se`jek = masjid

311. sekut merri = biskut merrie

312. saing = kawan

313. se’eh = terlalu kenyang tercungap

314. segok lembu = kena tanduk oleh lembu

315. sawat = pel*r binatang

316. sorok = drawer

317. sokmo = banyak kali

318. sejuk kettor = sejuk yg sangat

319. senyak tupih = senyap sunyi

320. seriaw = seram

321. skon = serasi e.g aku dok skon kijjer situ.

322. serebang = kebas

323. skodeng = mengendap

324. srupe tule/supatula = serupe je

325. suke = suka, gembira

326. suke glekek = ketawe menggelekek

327. soheh dok munggg?? = ko ni biar betul!!

328. sewang = lebih kurang serabut jgk

329. sekak netting = singkat sangat (kain)

330. sakning = baru kejap

331. seperong = teropong (binocular)

332. sutoh = balkoni/tingkat atas

333. nusuk = sembunyi

334. samah = 50 sen

335. serek = tempat gulung tangsi nelayan

336. serik = tak mahu ulangi kerana takut, sakit dll

337. sakan = banyak

338. sembak = ikan makan kail

339. tinggi sayuk = sangat2 tinggi

340. taller = *****

341. tiyung = cium

342. tha?rak = bersorak

343. tinggi langguk = sangat tinggi

344. tadok pitih sekepeng = tiada wang w/pun kecil nilainya

345. todi = air tuak

346. tekop = guna tapak tangan tangkap sesuatu diatas lantai

347. terap = tiru diatas sesuatu guna kertas nipis

348. teboh = guna tapak tangan tangkap/tepis haiwan terbang

349. tembok = jalanraya

350. tunggu stor = tunggu sekejap

351. tupul glenyeh = tumpul sangat(pisau ke)

352. tebeng = melindungi dgn sesuatu spt tabir

353. tebheng = berusaha sunguh-sunguh

354. tawor hebbe = tawar gila

355. tawor lem = tawar(air)

356. tohok = buang

357. terang berak = paksa berak

358. tembor = masuk/keluar tanpa kebenaran

359. tubik = keluar

360. tebal naun = sangat tebal

361. toho leppeh = air yg cetek

362. tubekgkembong = buasir

363. tinggi nyayut = sama spt diatas

364. taik ayang muna = tahi ayam yg masih hangat cair

365. tinggi lonjong = sangat tinggi

366. tadok aghoh = habis ikhtiar

367. teksi = beca

368. tak emboh = tidak mahu

369. tang = pukul

370. tagor = baling

371. tibang = pukul

372. tirih = bocor eg atap, timba, gayung dll

373. udoh sepang = hodoh

374. udoh sepang k’ong = sangat2 hodoh

375. udoh sepang = sangat2 hodoh

376. ubi steler = ubi keledek

377. undur-undur, cakcerut, cikgu = cencorot

378. ujang serek = hujan berhenti

379. ujang sidang = hujan mula berhenti

380. woh ulu = bahulu

381. warna biru stor = warna biru biji kundang

382. bekok ‘cobong� = terlalu bengkak

383. kerete wei = kerinting

384. ‘rekok wok = bergulung

385. ‘korok� = tengkorak

386. kederat =� kudrat

387. gheyok/reyok = senget

388. blekor sawor = terlalu bengkok

389. boyer/ beroyer = buaya