Friday, October 29, 2010

Travel Diary part 1(Gganu-KL)

Assalamualaikum
selamat sejahtera,
alhamdulillah sudah selesai pengembaraan saya ke sabah,sarawak,brunei dan singapore serta kawasan2 yg sewaktu dengannye.


keseluruhan perjalanan

KB-dungun-chukai-kuantan-KL-Miri-Brunei-Labuan-Kota Kinabalu-Singapore-JB-KB


best.
menarik.
mantap.
cantik.
syukur.
lawa.
letih.
penat.
berbaloi.
gembira x terkata.

sunggoh gumbira untuk menceritakan smua pengalaman2 disana.
tapi step by step.sy nak cerita dari awal smpai akhir.
untuk panduan dan juga perkongsian dengan pembaca2 sekalian.

setelah plan selama seminggu dua.alhamdulillah semuanya berjalan lancar.cuma sedikit sebanyak masalah yg dihadapi.

pembelian tiket online sungguh mudah dan senang.hanya kene ad debit card.maybank2u pun da ok.dapat beli tiket online.
Air Asia (LCCT ke Miri)-21hb.10
JetStar(Kota Kinabalu-Singapore)-26hb.10

selesai urusan tiket.cuma ada sedikit masalah dgn sistem pembayaran jetstar tu.disebabkan dari KK hanya jetstar shaja yg ader murah tiketnye.so decide beli jetstar.tmbang pergi dan pulang rm300..huhu.

16/10/2010(sabtu)
bertolak dari kb ke dungun dulu.dgn bos buku sy,Abe Di.
perjalanan mengambil masa 4jam lebih kurang.gganu kite
nasi kunyit sarapan d dungun
biasala sebagai seorang pengedar dan penjual buku d tadika2 nie.memang kene pandai bercakap dengan cikgu2 tadika.so,kena lah petah berkata2.
selepas selesai tugasan,lunch nasi ayah d bandar chukai.ni bas yg dimaksud kan.tukar2 la plz2.

then,naek bas utk ke kuantan.bas nak hancur,cam cuak sangat pabila naik bas nie.tambang hanya rm5.60.dari chukai ke Kuantan.disambut oleh abang sy yg 1st,Ali n family.jumpe anak buah tersayang nie.ahmad akiff.


bermalam d rumah abang ambo,d Indera Mahkota 3.
akram g cari rumah x jumpe2.haha.last2 baru jumpe.kluar makan roti canai
menurut cerita oleh akram.d kedai nie.dia ialah orang pertama order roti canai susu.best.korunk kene try.haha.
then.jumpe maang.maang lunch skali.

Selepas selesai solat zohor dan djamakkan skali dgn asar,ambo terus ke stesyen bas,akiff menangis2 utk ikut skali.hehe.
Tiba d stesyen bas untuk ke Kuala Lumpur.then ambik bas Sani Express ke KL harga RM21.Abang ambo belanje.thenks.hehe.

so perjalanan dari kuantan mengambil masa lebih kurang 3jam.
smpai d KL.jumpe abang sy 2nd,Azhar.ambik kete then terus ke Bandar Baru Bangi sebab sudahpun berjanji dgn kawan nak tidur drumahye.then,drive dari Jalan Ipoh terus ke Bandar baru bangi,seb baek ade Garmin GPS yg sudahpun diinstall dalam phone nie.senang keje.
then dalam kul 7.50smpai.then g masjid Bandar Baru Bangi seksyen 1.cantik.cool jer.besar.jemaah nyer ramai jer.penuh.

Naam belanjer makan Tom Yam dan Sup Tulang d BBB Corner.best,kow2.
Di saat menunggu siap makanan tu,jumpa dengan kawan naam nie, syafiq.best borak dengan dia.
kitorang berbincang pasal rawatan Islam.oleh kerana beliau merupakan lulusan daripada darussyifa,so kitorang bincang la serba sedikit tentang jin itu dan ini...best.lepas makan then balik tdo lepas penat travel jauh2 nie.hehe.



naam n syafiq


bersambung........



*terlupe
part time naek bas dari kuantan tu..kene la tipu dek penjual tiket yg pelahap.cakap turun d pekeliling sebab hostel abang ak d jalan ipoh.sebab tu nak turun ke pekeliling.namun hanya cakap sajer.turun d Hentian Putra.down.then.ambik RapidKL dari PWTC ke Titiwangsa.turun jalan skit.jumpe hotel vistana.then barulah jumpe abang 2nd ak.huhu...nt laen kali tanye betul2 yer bas tu nak turun d mana2.


1 comment: