Tuesday, January 27, 2009

Read the Book of Allah(AL-Qur'an)


Why we need to Read the Book of Allah(AL-Qur'an)

1. Inimitable: It dares you to disprove it. How? It says that humans cannot write a book like this even if they pooled all their resources together and got help also from the spirits. The Noble Qur’an said this 1,400 years ago and yet no one has been able to disprove it. Billions of books have been written, but not another one like the Qur’an.

2. Incorruptible: It is the only religious sacred writing that has been in circulation for such a long time and yet remains as pure as it was in the beginning. The Qur’an was kept intact. Nothing was added to it; nothing was changed in it; and nothing was taken away from it ever since its revelation was completed.

3. Unsurpassable: The Qur’an is Allah’s final revelation to humankind. Allah revealed the Torah(Taurat) to Moses(Nabi Musa), the Psalms(Zabur) to David(Nabi Daud), the Gospel(Injil) to Jesus(Nabi Isa), and finally the Qur’an to Muhammad. Peace be upon Moses, David, Jesus and Muhammad. No other book will come from Allah to surpass His final revelation.

4. Indisputable: The Qur’an withstands the test of time and scrutiny. No one can dispute the truth of this book. It speaks about past history and turns out right. It speaks about the future in prophecies and it turns out right. It mentions details of physical phenomena which were not known to people at the time; yet later scientific discoveries prove that the Qur’an was right all along. Every other book needs to be revised to accord with modern knowledge. The Qur’an alone is never contradicted by a newly discovered scientific fact.

5. Your Roadmap for Life and Afterlife: The Qur’an is the best guidebook on how to structure your life. No other book presents such a comprehensive system involving all aspects of human life and endeavour. The Qur’an also points out the way to secure everlasting happiness in the afterlife. It is your roadmap showing how to get to Paradise.

6. Allah’s Gift of Guidance: Allah has not left you alone. You were made for a reason. Allah tells you why He made you, what He demands from you and what He has in store for you. If you operate a machine contrary to its manufacturer’s specification you will ruin that machine. What about you? Do you have an owner’s manual for yourself? The Qur’an is from your Maker. It is a gift for you to make sure you function for success, lest you fail to function.

It is a healing from Allah. It satisfies the soul, and cleans the heart. It removes doubts and brings peace.

"dengan mengingati Allah,HAtimu akan tenang"

7. Your Calling Card to Communicate with your Lord: Humans are social creatures. We love to communicate with other intelligent life. The Qur’an tells us how to communicate with the source of all intelligence and the source of all life – the One God. The Qur’an tells us who God is, by what name we should address Him, and the way in which to communicate with Him. Are these not seven sufficient points for reading the Qur’an?


Jom Kita Wat tadarrus bukan dalam bulan puasa jer...InsyaAllah..Target khatam sekalisetahun..

Courtesy: www.everymuslim.net

Monday, January 26, 2009

Ipoh....

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Alhamdulillah syukur kerana masih dapat bersua.

CUti Tahun Baru Cina selama 4 hari yang diperuntukkan oleh KYUEM ak buat keputusan untuk tidak pulang ke Kelantan....

Pertama sekali,terima kasih yang tak terhingga kepada Keluarga Encik Golo@ Izali yang menumpangkan ak d Rumah die yang sungguh selesa dan keluarga yang harmoni di Perumahan Meru,Jelapang,Ipoh,Perak,Malaysia..

So,petang jumaat selepas selesai assembly yg agak memberi kesan kepada hidup ak..selepas jumaat tu bermulalah langkahan ke Ipoh nie...Pak Cik Imran(kwn ayah golo) menjemput pulang ke Rumah golo.Singgah ambik adik nya yang muka sebijik cam golo...(hafizuddin)..peja qlate pun kalau datang mesti tertukar2 nie...
time g ambik adik golo MRSM KKB nie punye lar penat nak panggil die turun..rupe2 nyer tido bilik kawan...hahaaa..penat kan goloqq...

smpai umah tetinggal plak kopiah hitam dalam kete pakcik tu...x per ar sedekah jer lar...ader satu ag spare...

study lor malam tu...semangat2...
lepas isyak kuar ke bandar ipoh..pergh...nak snap gambar tp batery abish...
pekene char kuew tiow...
paginyer..basuh kete..nak ke Teluk Intan....basuh2 then2 hujan tgh jalan abisshh...


singgah solat zohor masjid kat kg ntah namer xingat...masjid tu masih mengekalkan tradisi dgn ketuk beduk sblm azan..nie adelah tradisi dulu2 time x der mic lagi..menandakan masuk waktu solat..

g teluk intan ada kenduri umah kawan golow...bdk semesti...ondway tu singgah UTP minum air limau ais...hehe..tgk2 kawasan UTP...nak dibanggakan Masjid UTP tu UEM yg buat...

balik dah sampai lam kul 8..pastu keluarga izali bawak kuar makan d Restaurant Parkeeza...pekene roti nan...best2..saper datang ipoh jgn lupa singgah sini...Jalan2 Cari Makan pun datang gak...

Besok(harini) kuar g Bandar Ipoh..beli2 barang nak pegi besok nie...
SOLAT ASAR kat masjidnegeri...dikatakan jodoh ler disitu...Jumpa dgn MB Perak,Datuk Seri Mohd Nizar Jamaludin


Nanti naek cuti nie InsyaAllah ak akan berbincang dgn Pn. Kasturi tentang motivational talk@camp untuk KYUEMianz supaya menjadi pelajar yg lebih bermotivasi dan bersemangat....dekat2 nak exam nie..motivasi dan muhasabah diri penting kan..

InsyaAllah..perkembangan selanjutnya ana akan informkan....

Saturday, January 24, 2009

Syukur...

Assalamualaikumdanselamat sejahtera diucapkan kepadapengunjung2 blog yg x seberapa ni...

Bersyukur kepada Allah SWT yg masih memberinikmat sihat kepadakita...Alhamdulillah.

Terima Kasih dan Syukur kepada Allah yang memberikan kemenangan kepada ana dlmSC.
Terima Kasih kepada yang mengundi ana..
InsyaAllah ak akan laksanakantanggungjawab ygtelah diamanahkan dengan sebaik mungkin..Menjaga keharmonian suasana Kolej..supaya sentiasa dibawah marghfirah daripada Allah...

-Interfaith Talk
-Motivational Camp

InsyaAllah every sem..

Kepada calon2 SC yang menang tu..syukur dan kita kene ingat tanggungjawab yg telah diamanahkan oleh student kolej..Jadi SC janganlah kerana Glamour@ kerana point ape2 tp memikul tanggungjawab yang besar....InsyaAllah kita berganding bahu bekerja bersama-sama...Semuanya ada hikmahnya..kalah menang lain kire.




Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat . Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.' 'Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak.' ..

Wednesday, January 21, 2009

SIAPA BARACK OBAMA YANG SEBENAR?



tandas sekolah itu sahaja pada waktu itu. Namun ada saksi lain menyatakan bahawa Obama telah menghadiri kelas selama tiga jam di sekolah tersebut. Adakah Obama dirancang dan dilatih untuk menjadi Presiden Amerika ketika berusia 10 tahun lagi?

Obama sedang melakukan ritual Yahudi. 




Tidak menghairankan bila selesai sahaja pengundian, Obama mendapat sejumlah 77% undi dari pengundi Yahudi. Berbanding John Kerry yang hanya mendapat 74% undi daripada pengundi Yahudi pada 2004. Pada tahun 2000, Al Gore paling banyak mendapat undi daripada pengundi Yahudi iaitu sejumlah 79%. Obama mendapat banyak undi dari pengundi Yahudi di Connecticut dan Massachusetts . Di Connecticut, 61% Yahudi menyokong Obama. Yahudi mulai suka pada Obama kerana banyak kenyataan Obama secara terbuka menyokong rejim Israel .

"My view is that the United States' 
special relationship with Israel 
obligates us to be helpful to them in the search for credible partners with whom they can make peace, while also supporting Israel in defending itself against enemies sworn to its destruction"
 kata Obama dalam kenyataan medianya pada Haaretz pada 15 Februari 2007. Klik sini 

Ramai yang berseronok melihat Barrack Obama menang Presiden Amerika Syarikat. Seolah Barrack Obama adalah Presiden Dunia yang baru. Ramai yang tidak sedar bahawa rekod peperangan yang dibuat oleh 
Demokratadalah lebih banyak dari Republikan. Namun ada juga yang sebut bahawa tidak ada bezanya antara Bush dan Obama. Cuma mungkin yang baru ini adalah "Bush Kulit Hitam". Benarkah begitu?

Pada November 2008, Rahm Emanuel (seorang Yahudi, anak seorang Israel ) baru sahaja ditawarkan jawatan oleh Obama menjadi White House Chief Of Staff. Dan lebih memeranjatkan lagi bila mentor Obama sendiri iaituAbner Mikva menyatakan "Obama will be the first Jewish President Of USA " dalam Jerusalem Post pada 5 November 2008. Klik sini 

"Our job is to rebuild the road to real peace and lasting security throughout the region. Our job is to do more than lay out another road map. That effort begins with a clear and 
strong commitment to the security of Israel : Our strongest ally in the region and its only established democracy. That will always be my starting point." 
ucapan Obama ketika bercakap kepada kumpulan American Israel Public Affairs Committee (AIPAC)di Chicago pada 2 Mac 2007. Klik di sini 

Nampaknya jika dasar Bush dianggap sebagai kejam dan keras terhadap dunia Islam, apa kurangnya dengan Obama? Dasar Obama mungkin halus dan "makan dalam". Musuh yang "silent killer" lebih bahaya dari musuh yang nampak secara nyata. Presiden Amerika tetap Presiden Amerika, mereka datang dari pelobi yang sama.

Berhati-hatilah kita...

Monday, January 19, 2009

Pakatan??



                                             kat padang petang nie...FREE!!!


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
Selawat dan salam dihulurkan kepada Nabi Muhammad S.A.W,
Syukur kepada Allah yg masih memberi peluang kepada kita untuk bertemu kali ini..
Hari makin hari,
jam berganti jam...rupa2nya Islamic Cultural Arts Nights(ICAN) 09 dah nka berakhir...
Hari nie ader archery d padang and malam nie ader talk daripada Bro. Nicholas Sylvester

kat GH malam nie..JOM!!!


hatiku tersentak seketika apabila membaca shoutbox kat tepi blog nie....
kenaper yer???

Tapi apa-apa hal pun, “Wamakaruwamakarallah,wallahhukhairunmakirin” -
kita hanya merancang tapi ALLAH yang menentukannya dan perancangan ALLAH itulah yang sebaik-baiknya.
Jadi sehebat mana pun perancangan kita, kita masih ada ALLAH yang menentukan segalanya. Apa yang penting kita hendaklah selalu berdoa dan minta pada ALLAH supaya setiap perancangan kita ini dimakbulkan...


tahniah kepada pengeblog tersohor dalam wawancara nyer...nak baca pasal gosip2 calon2 SC..klik nie

InsyaAllah...maaf yer sibuk ag nie tuk ICAN09...sama2 lar jayakan tau...

Sunday, January 11, 2009

Nazilah....

Assalamualaikum...

sihat semuanya...


ERTI DOA QUNUT NAZILAH

Qunut ertinya membaca doa kerana sesuatu bala bencana supaya kita dilindungi Allah dari bahaya.

CARA MEMBACA QUNUT NAZILAH

Qunut Nazilah boleh dibaca pada setiap solat fardhu: Zohor, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Ia dibaca pada rakaat terakhir selepas bangun dari Ruku’ untuk ‘Itidal, iaitu selepas membaca

سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ ، رَبَّنَا وَلَكَ الْحَمْدُ.

Doa dibaca ketika berdiri untuk I’tidal. Ada tiga cara membaca doa tersebut. Imam boleh memilih salah satu dari cara-cara berikut:

1. Membaca doa Qunut sepertimana yang biasa dibaca ketika solat Subuh.

2. Membaca doa Qunut Nazilah sahaja sepertimana yang di dalam lampiran

3. Membaca doa Qunut subuh dan diikuti dengan doa Qunut Nazilah .

Peringatan:

· Jika para Imam tidak menghafal Qunut Nazilah yang dilampirkan, bolehlah membaca doa qunut sepertimana dalam solat subuh. Kemudian doa nazilah ini boleh dibaca selepas solat.

· Imam hendaklah meberitahu para jemaah bahawa qunut akan dibaca di dalam solat agar mereka meng-aminkan bersama doa tersebut.


DOA QUNUT NAZILAH


اللهمﺇنانجعلك في نحورأعدائنا
ونعوذبك من شرورهم
اللهم بدد شملهم وفرق جمعهم
وس
بت كلمتهم
وزلزل أقدامهم
وسلط عليهم كلبا من كلابك يا قهار
يا جبار
يا منتقم
ياالله ياالله
ياالله
اللهم يا منزل الكتاب
ويا مجري السحاب
ويا هازم الاحزاب
ﺇهزمهم ﺇهزمهم ﺇهزمهوانصرنا عليهم


Ya Allah,Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 merekaYa Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing2 kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai tuhan yang mengarakkan awan Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Dan menangkan kami ke atas mereka.

Ada satu cerita nie...Ustaz ak bercerita,satu hari ada seorang pak cik nie die talifon ustaz ak dan bertanyakan tentang "ustaz,buat ape kita membaca qunut nazilah?sedangkan kita baca pun orang2 palestin tetap dibunuh
setiap hari??"
tanya pak cik tu.


Lantas Ustaz aku tu terus menjawab"Pak cik tahu x kenapa orang Palestin tetap dibunuh hari2??sebabnya ada orang macam pak cik laaa...,pak cik paham x?"

Pak cik tu terus membalas dengan penuh malu dan muka yang merah(walaupun x nampak)"ooo..terikma kasih ustaz,saya faham2"....

k,kengkawan smua samalah kita berdoa untuk saudara2 kita di Palestin dan seluruh dunia hendaknya.....

Ingat Diri kita juga perlukan doa...Tambahkan Iman..Limpahkan Hidayah daripada
Allah SWT....

InsyaAllah...ASssalamualaikum...

Fitrah:The Essense of Nature

Saturday, January 10, 2009

Sibuk2...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nampaknya ak makin sibuk dan sibuk dan sibuk dan menyibukkan diri....ICAN dah dekat dah dalam seminggu lagi..InsyaAllah sama2 lah kita berusaha untuk jayakan ICAN yer....Banyak Aktiviti tue...so join le sepatut-patut nyer.....

Dengan jumlah rakyat Malaysia yang ramai , kenapa wang bantuan ke Palestin dari Malaysia masih sedikit dan lambat berbanding negara2 lain ? apa masalah sebenarnya ? apa cadangan saudara utk mempercepatkan proses bantuan kemanusiaan ke sana ?

Kita perlu pertubuhan yang mempunyai fokus yang spesifik seperti Mercy dan Bulan sabit merah, atau mungkin FIMA. Kita perlukan badan yang mempunyai hubungan terus dengan pertubuhan bertaraf dunia di Mesir ataupun di dalam Palestin sendiri. Satu lagi, kutipan kita perlu kepada sasaran yang jelas, contohnya kita sasarkan kutipan RM 50 juta dalam tempoh terdekat, dan lakukannya dengan usahasama media yang boleh keudarakan iklan-iklan di waktu-waktu perdana.. Satu lagi, jangan berikan duit bantuan kepada kedutaan Palestin di Malaysia mahupun negara-negara lain, mereka ini merupakan konco-konco Mahmoud Abbas yang mempunyai rekod korupsi yang amat dahsyat. Terus salurkan kepada mereka yang berada di dalam Palestin.


aper lar nie...

orang tgh sibuk berdemonstrasi tentang Kekejaman rejim zionis....tapi???


Monday, January 05, 2009

Muslims!!

Great news Hope you all know about the Denmark newspaper who made fun upon our loving Prophet and till now they never regret… let us make them regret For all time…The Denmark ambassador, prime minister and Denmark channel they all try to do something just to stop the boycott made by Muslims last month, by which their losses has reached to 2 billion Euro. If we continue to boycott Denmark products after 7 months it could reach around 40 billion Euro's destruction. Believers do not let this message stop in your PC. Please copy this text and forward this text to as many Muslims as possible.... . I ask u, as Muslims... Can't u spare 15 minutes in order to spread this message among Muslim..

pls pass this msg to all..Muslims fighting for Israel have asked all the MUSLEMS to please read the chapter 48 al-Fath of the noble Quran tonight ask Allah for HIS help & victory in the going on war..pass it on immediately JZKK Victory will be Ours.. InshaALLAH.. allahuakBAr!!!

Setelah tragedi berdarah di Gaza pada Awal Muharam 1430 yang lalu, kedatangan wakil Malaysia telah pergi ke sana dan bertanyakan bantuan apakah yang dapat disumbangkan namun tahukah jawapan yang diberikan..? Difikirkan pasti sekian-sekian bentuk bantuan yang akan diminta dan boleh disalurkan namun jawapan yang diberikan, “Pergilah kamu pulang ke tanah airmu. Didiklah anak-anakmu sebaik mungkin agar jika kami semua sudah tiada untuk mempertahankan bumi Palestin ini maka nanti adalah dikalangan kamu(saudara seislamku) bangun ke medan juang ini dan mempertahankan sehabis kudratmu,” Duhai sahabatku, Mereka di sana mati berdiri, mereka berjuang biarpun habis batu dan kayu mereka lemparkan! Walaupun dengan hanya itu yang mereka mampu..5/1/09 at 1:08
Ditanyakan kepada Rasulullah SAW. Tentang puasa Asyura, maka Rasulullah SAW. Menjawab : “(Puasa Asyura itu) menutup dosa tahun yang telah lalu”(HR.Muslim)
Dosa yang dikafaratkan ini adalah dosa kecil, kalau tidak ada dosa kecil, diringan dosa-dosa besar. Kalau dosa-dosa besar vtidak ada pula, maka ditinggikan derajatnya.


InsyaAllah sama2 kita berpuasa hari Rabu nie ramai2....InsyaAllah....

"Ya Allah hancurkanlah perpaduan rejim zionis yg membunuh saudara2ku sesama Islam,Berikanlah kekuatan kepada Muslimin dan Mujahidin di Palestin dan seluruhnya"

Saturday, January 03, 2009

GANAs Sunggoh!!

Assalamualaikum..

ai...tinggal 2 hari lagi sblm balik ke kolej smula...

Liga super bermula malam nie...

ape lagi..pasukan jaguh kebanggaan-ku Kelantan FA akan menentang KL PLus..

So ape lagi,memang kalau ak ader kat umah n x der ape2 nak buat memang ak akan pergi lar ke Stadium Sultan Muhammad ke-4 utk tgk org main bola nie..tambah2 plak Kelantan bleh masuk Liga Super plak...cayya laa.!! GOMOKELATEGOMO!!!

so,bab duit ak x berkira mana sebab memang ak akan masuk free pun...ade cable la kat situ..Alhamdulillah...tp kalau kene bayar memang ak akn fikr 4 kali kut...

Jadi,hujan x berhenti sejak semalam ag,tinggal 2jam lagi sebelum sepak mula antara Kelantan VS KL Plus...

so,ak tetap nak pegi..pakai baju ujan ler..

smpai2 kat saner dah nak masuk maghrib..lalu kedengaranlah laungan AZAN...

cepat2 ak mencari tempat utk solat...memang bleh masuk free dah kalau nak kluar dari stadium tu memang susah lar nak masuk balik...ak carilah surau ker bilik ker aper ker.....lalu jumpalah satu bilik dekat dgn tempat pemain lawan ....yes!!Alhamdulillah,jumpa gak..

punye lar semangat nak masuk tu.tiba2 tgk dah macam x kunci...tolak punye tolak die kunci lar plak...ish3..

maghrib dah 10 minit dah masuk nie...

so aku pegi lar cari sana sini saper yg jaga kunci nie...x der kut...ish3..cubaan3...

tgh ak tunggu kat depan bilik ni,lalu datanglah ramai kut pasukan polis dgn muka begitu tegas bermisai...ahaks..."ape ak dah buat nie.ke nak tangkap ak sebab masuk free nieh"detik dalam hati nie..

tgk2 pakcik2 POLIS nie nak g solat...dengan penuh hampa tgk pintu tu terkunci..

Lalu ak "memperamahkan" diri dgn pakcik2 POLIS tu.

"cek,ape lagi....guna bom lar!! cam dalam citer tu"...ahahahah diorang gelak..
"pistol ker" ak tambah ag..

"ish,x boleh nanti x cukup plak bom nak dguna kat Palestin nanti"balas pakcik POLIS depan ak..

hahaha...Takbir!!!!Bagus lar POLIS Malaysia nie...cuma ader lar sesetengah yg caca marba tu...biasala,kadang2 sebab nila setitik rosak susu satu belanga tau...

mungkin yg ak jumpa tu POLIS Kelantan jer kut...haha.bukan assabiah tau.

tak lama lepas tu datang pak cik ber'rain coat' nak bukak pintu namun hampa...tersalah kunci..

then,jumpelar ak penolong pengadil ke4,duk kat umah ak tu cakap kat die pintu ni kunci lar...so die g cari then jumpe...

Alhamdulillah..selesai ak iqamah tgk2 pemain2 KL pLus dan staff serta PoLIs2 x nak maju kedalam soff lar...asal eh...x der imam lagi lar...masing2 buat muka x tahu...n takut untuk ditolak jadi IMAM...(budak kolej ak ramai gak termasuk ak lar yg takut nak jadi IMAM).

Lepas selesai tunaikan tanggungjawab-ku lalu kluar ak menjenguk padang stadium tu..MasyaAllah,penuh kut air..Sampai x nampak Line...alllaaaa..maknanya x leh main lar nie..
sangkaan ku betul..selepas bercakap ngan Khaironnissam(pemain Malaysia nie) pastu ader lar pakcik2 tu pasal ader ker x malam nie nie....keputusannya perlawanan nie ditangguhkan..sediyh2..
keadaan padang yang tersangat becak....x der line.
time nak kuar tu quite seram kut, dgr penyokong2 Kelantan yg fanatik giler2."woi bukok pitu nie,doh tiket jual doh,nak suruh ak bom kow!!!" laungan yg buat ak takut nak kluar..

tggu lame skit ak kuar lar selepas pemain2 Kelantan keluar meniggalkan stadium...Namun pemain2 KL plus stay kat dalam kut..takut nak kuar nie...bayangkanlah penyokong Kelantan ramai kat luar, mesti bnyk persepsi negatif nie "arr sek2 KL PLUS takut ko hujan ler",lembik lar macam2 lar...

Diorang pun ader gak citer psal bendo2 hak x patut terjadi namun terjadi dek kefanatik sangatnya penyokong2 kelate the great nie...malu gok ambo...namun x po lar nak wat cam ner kan...

Gua cakap sama lu org kelate nie memang GEDEBE lar...sunggoh2...
keadaan org ramai yg x berpuas hati tentang perlawanan yg ditunda.
sabar lar kan.....

ak balik beli burger then kemas2 barang nak g dah nie lusa pagi nie...

ahaks....

so,nie sedikit renungan ler..

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :
"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."


Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu walaupun nyawa sedang dicabut. "Ya...Allah, anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah Laillahaillallah......semasa sakaratul maut menghampiri kami...."

Thursday, January 01, 2009

Temuramah Eksklusif Bersama Ust Maszlee Malek Berhubung Serangan Rejim Zionis.

Assalamualaikum...dan selamat sejahtera.

Pertama sekali, Selamat Menyambut Tahun Baru MAsihi..

"Hijrah Dihayati Masihi Dirai"

So,Plan betul2 lah aim dan azam kita utk taun nie..

Nie ak nak berkongsi serba sedikit tentang Palestin kini...
Source daripada http://www.palestinkini.info



Angka kematian di Gaza semakin meningkat dari hari ke hari. Seluruh dunia kini menumpukan tumpuan kepada serangan terbaru rejim Zionis yang diakui terbesar semenjak 1967.


Ikuti temuramah eksklusif wartawan Palestinkini , Gunx bersama Ustaz Maszlee Malek, seorang penganalisis isu Palestin yang tidak asing lagi yang kini berada di Durham, United Kingdom.

1-apakah sebenarnya yang membuatkan rejim Zionis melakukan serangan terbesar semenjak peperangan 1967 ini ? adakah ia ada kaitan dengan pilhanraya Israel Febuary nanti ?

Serangan ini merupakan medan bagi para pengganas Zionis mengambil miledge politik mereka menjelang pilihanraya. Tiada seorang pun pemimpin parti di Israel yang akan berani menentang serangan ini keana takut tidak akan dipilih di dalam pilihanraya. Mereka akan saling berlumba menunjukkan siapa yang lebih brutal.

2-kenapa Mesir masih berdegil membuka pintu sempadan serta menghalang sebarang bentuk saluran bantuan kemanusiaan oleh negara2 lain yang ingin menggunakan laluan sempadan mereka utk ke Gaza ?

Tiada siapa yang tidak tahu bahawa Hosni Mubarak sebenarnya adalah lebih kejam dari rejim Zionis. Sepatutnya dia dicalonkan untuk menjadi presiden Israel berdasarkan rekod jenayah kemanusiaannya terhadap rakyatnya sendiri dan juga penduduk Gaza. Tanpa beliau rejim Zionis tidak akan dapat melakukan serangan hari ini. Di UK beberapa siri demo akan diadakan di hadapan kedutaan Mesir, begitu juga di beberapa negara lain, harap di Malaysia juga akan diadakan demo yang serupa.

Mungkin negara2 Islam, terutamanya Msia boleh menarik kesemua pelajar2 mereka di al-Azhar sebagai tanda protes...ini bermakna kehancuran ekonomi Mesir di zaman kemelut ekonomi dunia!


3-Menteri Luar Israel meminta dunia menuding jari kepada Hamas dan semua serangan Israel ini adalah sama sekali berpunca dari Hamas. apa pendapat saudara ?

Apabila seorang perogol bersenjata, bertubuh sasa cuba untuk merogol gadis sunti yang lemah tetapi mempunyai tae kwn do black belt, apakah gadis sunti itu akan membiarkan dirinya dicabuli? Agak pelik apabila si perogol mengadu 'anu'nya disepak, dan mengatakan beliaulah mangsa 'keganasan' gadis sunti yang lemah dan cuba mempertahankan dirinya!

4-Jumlah kematian meningkat kepada 345 orang setakat ini manakala beribu2 orang masih tercedera. Bantuan kemanusian pula di sekat utk di bawa masuk ? apa pandangan saudara dengan keadaan ini ?

Putuskan hubungan ekonomi dengan Mesir dan tarik kesemua pelajar2 Muslim yang berada di Univ al-Azhar. Mesir adalah dalang utamanya!, Mubarak adalah penjenayah utama sama seperti Olmert, Livni, Barak dan lain-lain. Jikalaulah si diktator Mubarak membenarkan pintu sempadan Refah dibuka, sudah tentu halini tidak timbul.

5-Obama di perhatikan tidak dapat melakukan apa2 dengan serangan terbaru Israel ini ? apa pandangan saudara ? atau saudara mempunyai pandangan optimistik tersendiri ?

Apakah yang diharapkan dari Obama?, bila masa pula beliau bersimpati dengan nasib rakyat Palestin?, beliau hanyalah seorang warga AS berkulit hitam dari parti Demokrat...beliau hanya akan meneruskan polisi2 luar AS berkaitan Israel.


6-Setakat ini , dengan kematian beratus2 orang ini , apakah tindakan terkini pihak Hamas ?

HAMAS seperti juga fraksi2 perjuangan yang lain telah bersumpah untuk mempertahankan rakyat, rumah dan tanah air mereka. Kita telah pun melihat serangan balas mereka, dan saya menjangkakan serangan yang lebih hebat akan mereka semua lakukan demi mempertahankan rakyat, rumah dan tanah air mereka.


7-Israel di laporkan akan melebarkan serangan udara kepada serangan darat. adakah ini merupakan serangan nekad Israel bagi melenyapkan Hamas dalam persada politik Palestin ?

Sasaran mereka bukan hanya HAMAS, tetapi rakyat Gaza, rakyat Palestin kesemuanya. HAMAS adalah suara rakyat Palestin. Melenyapkan HAMAS bererti melenyapkan rakyat Palestin keseluruhannya.


8- apa saranan saudara kepada masyarakat di Malaysia tentangan serangan terbaru rejim Zionis ini ?


Rakyat Malaysia pelu lebih agresif. Cuba lihat di UK, hasil demo tiap2 hari, menteri luarnya David Miliband telah mengeluarkan kenyataan yang agak luar biasa mengutuk serangan tersebut. Namun ini tidak menyebabkan mereka menghentikan demo di depan kedutaan Israel, mereka akan tetap berdemo sehingga serangan dihentikan. Begitu juga di negara-negara Eropah yang lain.

Demo satu hal, satu lagi ialah kumpulan lobi, terutamanya di peringkat a'bangsa. Di zaman IT, pelbagai prasarana boleh dilakukan. Facebook merupakan satu wacana yang sesuai. Lobikan rakyat2 negara Eropah agar mempengaruhi wakil2 mereka di EU untuk menjadikan Israel sebagai rejim Aparteid dan diboikot. Lobikan juga agar EU mula menghantar bantuan. Begitu juga dengan ASEAN dan OIC...

Interest group juga amat penting. Ke manakah kumpulan pro-wanita dan kanak2 di dalam hal ini. Sepatutnya kempen mengutuk serangan di peringkat a'bangsa telah dilakukan oleh kumpulan2 ini untuk membela nasib wanita dan kanak2 di Gaza...

Mungkin kelab simpatisan 'Balouchi sisters' boleh ditubuhkan untuk kempen di rantau Asia. Jadikan iktibar kematian 5 kanak2 perempuan bersaudara itu sebagai tema kempen untuk dunia membantu. Kirimkan bantahan kepada negara2 Arab berjiran agar masuk campur dan menyerang rejim Zionis.

salam...